Tlak se kroz dan mijenja

Kad izmjerimo krvni tlak dobivamo informaciju o visini tlaka u trenutku mjerenja. Tijekom dana tlak se prirodno mijenja. Raste tijekom aktivnih razdoblja kad srce mora više raditi, primjerice tijekom tjelovježbe. Smiruje se kad se odmaramo pa je potrebna manja srčana aktivnost, kao kad spavamo. Tlak se također mijenja s promjenama u položaju tijela, kao kad iz ležećega ustajemo u sjedeći ili u stojeći položaj.
Hrana, alkohol, boli, stres i snažni osjećaji također podižu tlak. Čak i dok spavamo, tlak može porasti zbog snova koje sanjamo. Takvi su usponi i padovi i potpuno normalni.
Tlak se čak mijenja s promjenom doba dana. Arterijski tlak slijedi prirodnu izmjenu tijekom razdoblja od 24 sata. Obično je najviši u jutarnjim satima nakon što se probudimo i postanemo aktivni.
Obično ostaje na istoj razini tijekom dana, a zatim kasno navečer počinje padati. najnižu granicu dosegne u ranim jutarnjim satima dok spavamo. Takve izmjene u razdoblju od 24 sata poznate su kao 24-satni ritam.
Ako radite uvečer ili noćnu smjenu, 24-satni ritam vašeg tlaka razlikovat će se od osobe koja radi danju pa će biti uže povezan s vašim rasporedom reda i odmaranja. Razlog tomu jeset taj što se 24-satni ritmovi mijenjaju s promjenom aktivnosti.