Kad je tlak prenizak

Općenito, čim je izmjereni krvni tlak niži, tim bolje. No, u nekim slučajevima tlak može biti i prenizak isto kao što može biti previsok. Nizak tlak, koji se naziva hipotenzija, može biti opasan za život osobito ako se spusti na opasnu razinu.
Međutim, to se rijetko događa.
Kronično nizak tlak - tlak koji je ispod normalne razine, ali zbog različitih uzroka, uključujući i lijekove za visoki tlak, komplikacije dijabetesa te drugo tromjesječje trudnoće.
Potencijalno opasna nuspojava kroničnoga niskog tlaka jest posturalna hipotenzija, stanje u kojem osjećamo vrtoglavicu ili nesvjesticu kad prebrzo ustaneo. Kad ustanemo zbog sile teže krv se skuplja u nogama, što dovodi do nagloga pada tlaka. U normalnoj situaciji, sustav za regulaciju tlaka djeluje kao protuteža te trenutno povisuje tlak suzujući krvne žile i povećavajući količinu krvi koja istječe iz srca.
Ako je tlak kronično nizak, tijelu je potrebno više vremena da reagira na promjenu tlaka. Posturalna hipotenzija je češća u poodmakloj dobi kad živčani signali i regulacijski sustav reagiraju usporeno. Ako imate vrtoglavicu ili izgubite svijest, postoji opasnost da ćete pasti i ozlijediti se.
Često možete izbjeći taj problem ako polako ustrajete i držite se za nešto dok se ne uspravite. Također, pričekajte nekoliko sekundi nakon ustajanja, prije nego što zakoračite da biste dali organizmu vremena da se prilagodi na promjenu tlaka. Također stojeći stav s prekriženim nogma i stisnutim bedrima (poput škara) može pridonijeti smanjenju navale krvi u noge.
U nekih starijih osoba, osobito ako uzimaju lijekove za visok tlak, postoji opasnost od nesvjestice ili pada neposredno nakon obroka onesvijestili ili pali, poduzmite potrebne mjere da to spriječite. Jedite polako i izbjegavajte obilne obroke.
Nakon jela, odmarajte se sat vremena. Ako stalno imate vrtoglavicu ili često nesvjesticu, obratite se liječniku. Moguće je da imate nekakav poremećaj koji uzrokuje takve simptome ili ih pogoršava.