Visoki tlak

Jedna trećina stanovništva boluje od visokog krvnog tlaka. Visoki krvni tlak je bolest koja lako može zavarati svakog čovjeka jer ima malo simptoma koje se ponekad jedva i primjete. Upravo zbog toga je opasan. Visoki krvni tlak je vodeći krivac za moždani udar i srčani udar, zatajivanje srca, bubrega, demenciju i preuranjenu smrt. Ako ga ne shvatimo vrlo ozbiljno može nam skratiti život za 10 do 20 godina.
Za visoki krvni tlak ne postoji lijek koji bi mogao u potpunosti izliječiti čovjeka, ali s druge strane, dobra je vijest da se ta bolest može spriječiti i liječiti. Prilagodbe načina života i, ako je potrebno lijekovi, mogu vam pomoći da imate kontrolu nad svojim tlakom i održavate ga na zadovoljavajućoj razini. Namjera nam je da vas bolje upoznamo sa visokim krvnim tlakom i da prikupimo čim više praktičnih savjeta i informacija koji bi vam pomogli da bolje upravljate svojim tlakom.
Što više znate o visokom krvnom tlaku, bolje ćete se pripremiti za poduzimanje potrebnih koraka kako biste snizili svoj krvni tlak i zadržali ga pod nadzorom.
Unatoč svim metodama liječenja i napredku znanosti i medicine, visoki krvni tlak ili hipertenzija i dalje je ozbiljan problem.  Često se razvoj bolesti može izbjeći prihvati li se zdrav način života, što uključuje pravilnu prehranu i tjelovježbu.
Ovdje možete naučiti kako  nastaje visoki krvni tlak te zašto je toliko štetan kad se ne drži pod nadzorom. Također možete saznati što trebate poduzeti da smanjite rizik srčano-krvožilnih bolesti, zatajivanja srca, zatajivanja bubrega, kapi i demencije - što su sve problemi povezani s visokim krvnim tlakom. Nove spoznaje o sindromu otpornosti na inzulin, apneji u snu (privremeni prestanak disanja tijekom spavanja) i biljnim dodatcima prehrani. Ovdje možete pronaći i korisne savjete za žene, djecu, starije osobe i posebne rizične skupine ljudi, uključujući i dijabetičare. Isto tako, tu su i informacije o pravilnoj uporabi lijekova i praćenju krvnoga tlaka kod kuće.